שיטה אקוואפונית (aquaponics)
חקלאות היא מושג המתייחס לכל התחום שעוסק בגידול מזון מספוא. ומוצרים שונים אשר מקורם מצמחים או בעלי חיים.
בתוך החקלאות נמצא תחומים שונים כמו למשל רפתות, לולים וברכות דגים. המתעסקים בבעלי חיים, ומצד שני אלו יכולים להיות פרדסים ומטעים העוסקים בצמחים.
בתוך החקלאות אנו יכולים למצוא את החקלאות ההידרופונית והאקוופוניקה. תחומים אשר עוברים התפתחויות רבות בשנים האחרונות. ונראה שהן צפויות לתפוס מקום מרכזי במקורות המזון של האנושות. האקוופוניקה משלבת בין צמחים ובין בעלי חיים.
הידרופוניקה מגדלת צמחים ללא מצע אדמה. בחקלאות הידרופונית הצמחים מקבלים את חומרי המזון מתמיסה נוזלית. אשר מספקת להם את כל חומרי המזון.
לחקלאות הידרופונית ישנם יתרונות רבים, אך לא נרחיב עליהם הפעם. האקוופוניקה לוקחת את ההידרופוניקה צעד אחד קדימה. כלומר בנוסף לכל היתרונות של המערכת בגידול הצמחים. היא מנסה לשלב אותה עם גידול דגים אשר יכולים לשמש למטרות מאכל.
הרעיון מאחורי האקוופוניקה הוא הקמת מערכת סימביוטית אשר כל רכיב בה תורם את חלקו.
הפרשות הדגים מזהמות את המים ויוצרות חומרים אשר הם רעילים עבור הדגים. אך במסגרת המערכת האקוופונית מתבצעים תהליכים כימיים וביולוגיים. אשר הופכים את הפרשות הדגים לחומרים אשר מזינים את הצמחים. במערכת זו הצמחים הם הפילטר אשר מטהר את המים.
כך אנו יכולים לקבל ממערכת אחת, רבת יתרונות. תוצרת חקלאית הכוללת פירות, ירקות וחלבון מן החי.
יתרונות האקוופוניקה
יתרונות האקוופוניקה מצטרפים אל יתרונות ההידרופוניקה וכך אנו מקבלים רשימה ארוכה של יתרונות. ראשית כל זוהי מערכת המספקת לנו מזון גם מן החי וגם מן הצומח. זוהי מערכת סגורה, כלומר מערכת חסכונית במים ועיקר אבדן המים במערכת הוא מהתנדפות בלבד.
שיטת הגידול מתאימה לכל מקום. ניתן לקיים אותה אפילו בתוך מבנים סגורים ולקיים אותה בכל מזג אוויר. שיטה זו היא פחות מזהמת מאשר שיטות אחרות לגידול דגים. מכיוון שהיא עושה שימוש בהפרשות הדגים.
המערכת מייצרת בעצמה את הדשנים וכך אנו מפחיתים את השימוש בדשנים. ולבסוף חשוב להזכיר ששיטת גידול זו מאפשרת לנו להפיק יותר תוצרת ביחס לשטח. וזאת בהשוואה לשיטות חקלאיות אחרות.
אלו הם היתרונות המרכזיים של האקפווניקה, אך יש להם גם יתרונות עקיפים. היכולת שלנו להטמיע את המערכת בכל מקום יכולה לקצר את הדרך בין יצרני המזון לבין שוק הצרכנים, וכל להפחית את הלוגיסטיקה היקרה והמזהמת.
מדוע אנו מאמינים כי אקוופוניקה היא העתיד?
אוכלוסיית כדור הארץ הולכת וגדלה, לצד הגידול בצורך במקורות מזון להאכיל את מיליארדי האנשים. אנו גם סובלים ממחסור בשטחים לצורך גידול תוצרת חקלאית.
שטחים רבים משמשים לדיור, אחרים אינם מתאימים בגלל תנאי הקרקע והאקלים ולכן יש לנו צורך בפתרונות אשר יאפשרו לנו להפיק תוצרת חקלאית בפחות שטח, וגם במקומות שאינם מתאימים לחקלאות מסורתית.
היבט נוסף של גידול באוכלוסיית העולם הוא הזיהום הסביבתי הרב, תוצאה של כל היבטי החיים המודרניים. כך שבהחלט יש מקום לשיטות ירוקות יותר.